Condensul pe fereastra

Condens fereastra

De ce se formeaza condens pe partea interioara a ferestrei?

1. Ventilație slabă – când schimbul de aer este prea mic, aerul din interior nu poate „transporta“ toată umiditatea care este în cameră. Umezeala condensează apoi pe cea mai rece suprafață, care este de obicei interiorul ferestrei.
Remediu: Asigurati ventilația prin revizuirea aerului existent de alimentare și a aerului evacuat. In cazul in care locuinta nu este prevazuta cu un sistem de ventilare atunci este necesar sa aerisiti locuinta foarte bine. Este recomandat sa instalati un sistem de ventilare cu recuperare de caldura pentru a economisi. Deschiderea ferestrelor in sezonul rece nu este cea mai buna solutie din cauza ca acel aer rece trebuie incalzit. Simțiți-vă liber să respirați! Citiți mai multe despre ventilație in articolele postate anterior.
2. Circulația slabă a aerului in zona fereastrei. Umiditatea din cameră nu este transportată departe de suprafața rece a sticlei, ceea ce provoacă condens.
Remediu: Asigurați-vă că aerul din zona fereastrei poate să circule liber. Aveti un pervaz care să împiedice fluxul de aer cald din radiator să ajungă la sticlă? Asigurați-vă că există un decalaj între pervazul ferestrei și perete. Există perdele mari și o mulțime de plante în ghiveci? Asigurați-vă că aerul are oportunități mai mari de a circula liber. Dimineața, condensul poate fi frecvent datorat jaluzelelor sau draperiilor.
3. O temperatură interioară prea scăzută produce aer rece care nu poate transporta la fel de multă umiditate ca aerul cald. Dacă temperatura interioară este prea scăzută, riscul de condensare crește.
Remediu: Creșteți temperatura interioară.
Un alt factor major care contribuie la nivelul de umiditate al gospodăriei este uscarea hainelor pe calorifer, mai ales în timpul iernii. Radiatoarele pompează o cantitate enorma de apă în aer.

Este importanta calitatea ferestrelor?

Nu. Calitatea ferestrelor nu are legatura cu formarea condensului pe partea interioara a ferestrei. Condensul nu trebuie sa apara intre straturile de sticla. Atunci este o problema de etansare la nivelul pachetului de sticla. Condensul pe partea exterioara a ferestrei este un semn ca pachetul de sticla este unul de calitate.
Am citit tot felul de remedii pentru condensul pe partea interioara a ferestrei cum ar fi otetul sau alte solutii cu care se curata geamul. Acestea sunt solutii provizorii. Pentru rezolvarea cauzei acestei probleme este necesar sa ventilam locuinta foarte bine, sa inlaturam sursa de umiditate crescuta si sa incalzim locuintele la o temperatura optima. Aceasta temperatura optima este de 20-22 grade Celsius pe timp de iarna. Vara, temperatura optima este undeva la 24-25 grade Celsius.