nzeb DO IT PROFESSIONALLY
VilaEco
nzeb, case cu un consum aproape 0 , case low energy, casa pasiva
In aceasta sectiune parcurgem informatiile utile care sunt bune de stiut despre casele pasive, nzeb si casele low energy. Casele construite la standardul de casă pasivă sunt proiectate în conformitate cu un mod clar de gândire: Toate pierderile de căldură posibile trebuie să fie reduse la minimum. Mai exact, se creează o clădire etanșă și foarte bine izolată care trebuie să fie fără punti termice, ca de exemplu cele de la usi si ferestre. Casele pasive sunt încălzite din surse naturale, cum ar fi soarele și aerul, dar și căldura reziduală de la cei care locuiesc în casă, precum și energia reziduală din electronice si electrocasnice, cum ar fi televizoarele, computerele și altele. În zilele reci, multe dintre casele pasive nu reusesc să se încălzească din acele surse naturale sau cu ajutorul celor care locuiesc in casa. Prin urmare, mulți aleg să își completeze casa pasivă cu, de exemplu, o pompă de căldură care deserveste incalzirea prin pardoseala sau un semineu.
Case cu consum redus de energie
Uneori numite și case Low energy Cerințele de energie sunt reduse, dar nu la fel de stricte ca cerințele de certificare pentru casele pasive. Un aspect pozitiv constă în faptul că arhitectului i se permite să dea frau liber imaginatiei, astfel încât casele cu părți proeminente sau alte detalii extravagante sunt relativ comune. Acestea pot deveni nzeb cu ajutorul panourilor fotovoltaice.
Case cu un consum 0 energie nzeb
Aceste tipuri de case sunt complet neutre din punct de vedere climatic, ceea ce înseamnă că produc atâta energie pe cât consuma. Casele pasive sunt considerate case cu energie zero, atâta timp cât sunt complet independente.
Casele Plus Energy
Oferă mai multă energie decât consumă. Suplimentele energetice sub formă de celule solare și / sau colectoare solare sunt extrem de frecvente. Cu toate acestea, costurile de construcție sunt destul de mari, deoarece cererile extrem de mari sunt plasate atât pentru casă, cât și pentru sursele de energie regenerabile.
VilaEco
- Ai o casa pe care vrei sa o reabilitezi la standard nzeb sau standard de casa pasiva?Hai sa vedem ce se poate face!
- Vrei sa iti construiesti casa mult dorita la un standard normal pentru orice tara civilizata din Europa?VilaEco are o echipa bine pregatita alcatuita din arhitecti, proiectanti, ingineri pentru urmarire santier si ingineri pentru controlul calitatii lucrarilor efectuate. Colaboram cu firme de instalatii care au inteles cat de important este sa livrezi un produs finit de calitate de care sa fii mandru. Asiguram urmarirea lucrarilor pentru proiecte nzeb chiar daca proiectul nu este facut de noi.
Pasii catre o casa eficienta energetic sau nzeb
1. reducerea necesarului de incalzire/racire
Punem bazele unei cladiri eficiente energetic, casa pasiva, casa cu un Consum redus de energie, nzeb (near zero energy building) incepand de la reducerea necesarului de incalzire/racire. Acest lucru este posibil prin executarea unui invelis climatic foarte bine izolat, eliminarea si/sau diminuarea puntilor termice unde este posibil, o etanseitate ridicata a cladirii, folosirea unui sistem de ventilare cu recuperare de caldura, pozitionarea corecta a cladirii in raport cu punctele cardinale, forma cladirii, pozitionarea, dimensiunile si calitatea ferestrelor. Un rol foarte important il joaca faza de productie. Manopera trebuie sa fie impecabila pentru a putea garanta etanseitatea cladirii. Este un aspect la fel de important ca structura de rezistenta. De aceea recomandam prezenta cat mai des in santier a unui specialist in proiectarea si construirea caselor pasive #casapasiva sau cu un Consum redus de energie #casalowenergy pentru a se asigura ca detaliile si criteriile impuse in faza de proiectare sunt respectate in totalitate. Cateva greseli minore pot sa faca diferenta dintre o casa cu un Consum redus de energie si o casa nesanatoasa, cu #mucegai, #igrasie sau care nu indeplineste criteriile unei cladiri de acest tip. Toate acestea pot sa fie evitate daca un specialist viziteaza santierul destul de des precum si daca inaintea finisajelor se efectueaza testul de #etanseitate #Blowerdoor, test obligatoriu in cazul in care construim la acest standard. Este foarte importanta colaborarea foarte buna cu inginerul de structura si arhitectul.
2. Minimizati necesarul de energie electrica
Putem scadea necesarul de energie electrica folosind electrocasnice din clasa energetica A++, iluminatul in locuinta sa fie in mare parte LED si acolo unde este posibil montarea senzorilor de prezenta eventual chiar un sistem smart home de automatizare pentru controlul total al consumului de energie electrica.
Daca nu ne permitem sa investim intr-un sistem fotovoltaic putem opta pentru achizitionarea de energie de la firmele care produc in mare parte energie regenerabila. Chiar si asa participam activ la scaderea emisiilor de dioxid de carbon in atmosfera. La acest pas este importanta colaborarea cu inginerul de instalatii pentru a pregati instalatia electrica in acest sens.
3. Profita de energia solara
Pozitionarea cladirii pe teren in functie de punctele cardinale, pozitionarea ferestrelor cat si dimensiunile acestora sunt foarte importante. Pe timp de vara nu vrem sa supraincalzim locuinta din cauza soarelui, iar pe timp de iarna avem nevoie de soare pentru incalzirea pasiva a locuintei.
Panourile solare reprezinta o solutie optima pentru producerea apei calde menajere dar si pentru producerea agentului termic necesar pentru bateria de incalzire instalata in sistemul de ventilatie sau chiar pentru incalzirea prin pardoseala. La acest pas este necesara colaborarea cu inginerul de instalatii si un antreprenor experimentat in sisteme solare. Pentru ca o cladire sa fie considerata nzeb trebuie sa produca cel putin 30% din necesarul de energie la fata locului.
4. Controlul si reglajul
Controlam toate sistemele din cladire (incalzire, racire, ventilatie) cu ajutorul termostatelor si automatizarilor inteligente. Este obligatoriu in cazul cladirilor nzeb. Totul fiind bine pus la punct pierderile datorate utilizarii necorespunzatoare sunt eliminate.
5. Sistemul de incalzire
Intr-o casa eficienta energetic sau cu un consum aproape 0 sistemul de incalzire nu reprezinta cel mai important lucru. Pentru standardul nzeb, de multe ori este de ajuns o baterie de incalzire montata dupa schimbatorul de caldura al centralei de ventilatie cu recuperare de caldura. Acest lucru se datoreaza invelisului climatic foarte bine izolat si executat, sistemului de ventilatie, ferestrelor performante dar si al executiei lucrarilor care trebuiesc facute de personal calificat si ulterior verificate in detaliu. Necesarul termic este dat in urma calculelor energetice efectuate dar si a testarilor facute inainte de inceperea finisajelor.
VilaEco nZEB
Vrei sa iti faci o casa sanatoasa, nzeb, eficienta energetic si cu un impact minim asupra mediului inconjurator? Vrei sa iti reabilitezi casa la standard de casa pasiva iar consumul de energie sa fie aproape 0? Ai nevoie de consultanta pentru proiectul tau sau ai intrebari referitoare la eficienta energetica? Iti doresti sa instalezi un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura? Vrei sa testezi etanseitatea unei case si sa vezi pe unde pierde caldura? Ai gasit locul potrivit! Nu ezita sa ne contactezi.