ce sunt puntile termice? Acestea pot produce mucegai!
Ce sunt puntile termice si ce probleme pot provoca?
Mucegai, igrasie, disconfort termic
Cauze principale pentru aparitia mucegaiului:
punti termice, zone neetanse, umiditate relativa ridicata, lipsa ventilarii spatiului.
O punte termica , punte de căldură sau bypass termic, este o zonă sau componentă a unui detaliu de executie care are o conductivitate termică mai mare decât materialele din jur, creând o cale de rezistență minimă pentru transferul de căldură. Acestea sunt foarte des intalnite la imbinarea fundatiilor cu peretii daca izolarea nu a fost efectuata corect. Alte zone cu probleme sunt la imbinarea planseului cu peretii, imbinarea acoperisului cu peretii, zona scarilor si balcoanelor exterioare, usi, ferestre etc. Toate acestea se intampla din cauza detaliilor tehnice de executie aproape inexistente pe santierele de la noi dar si din cauza personalului care nu este instruit corespunzator. Beneficiarul trebuie sa angajeze firme responsabile pentru urmarirea lucrarilor de izolare si etansare daca vrea sa traiasca intr-un mediu sanatos.
Problemele pe care aceste punti termice le pot crea impreuna cu neetansarea sunt multiple, acestea putand distruge in timp componente din structura de rezistenta, anvelopa si nu in ultimul rand finisajele de orice tip. In colturi pot aparea in prima faza pete de umezeala urmate in scurt timp de mucegai. Acestea se vad destul de repede. In peretii placati cu gips-carton insa lucrurile nu se mai vad atat de repede…apare mirosul neplacut si nu dupa mult timp se poate observa si mucegai. Aceeasi problema este intalnita la poduri, mansarde etc.
De aceasta data izolarea insuficienta si executata foarte prost impreuna cu lipsa barierei de vapori sau montarea incorecta a acesteia provoaca mucegai, daune care de multe ori sunt ireparabile din cauza afectarii structurii de rezistenta a acoperisului. mucegaiul se formeaza intre 0-40 grade Celsius in conditii de umiditate relativa a aerului incepand de la 75%RH.
Toate aceste lucruri se pot evita daca proiectam corect fiecare detaliu de executie, daca lucrarile din santier sunt urmarite de specialisti si daca testam si verificam lucrarile efectuate inainte de executarea finisajelor. Facand totul cum trebuie de la bun inceput evitam zonele cu mucegai, deteriorarea casei si costurile inutile din viitor.
Cum depistam aceste punti termice?
Scanarea cladirii cu ajutorul camerei cu termoviziune.
Utilizarea unei camere termice ne permite să verificam cu ușurință deficiențele casei în ceea ce privește pierderile de energie inutile, zonele prost izolate sau neizolate. În perioade cu prețuri din ce în ce mai mari ale energiei, este timpul să te uiți în jurul casei tale pentru a economisi bani. Optimizarea energetică a casei înseamnă nu numai securitate, ci și în timp economii substanțiale, precum și o contribuție importantă la mediu. Cu ajutorul camerei cu termoviziune putem vedea cu usurinta dferentele de temperatura, acele punti termice care pot duce la deteriorarea finisajelor si elementelor structurale ale cladirii, la mucegai si in principiu un mediu nesanatos si neconfortabil in locuinta.